Het gebruik van Scripts

Het gebruik van Scripts

Deze pagina geeft uitleg over CGI scripts, programma paden, het bekijken van geïnstalleerde Perl modules, bestandrechten begrijpen, PHP scripts en toegang tot phpMyAdmin.

CGI Scripts

Indien u CGI scripts gebruikt dan moeten deze in de cgi-bin map worden geplaatst. De cgi-bin map bevindt zich in uw public_html map. Indien u een script wil gaan gebruiken in een subdomein dient u hier ook een cgi-bin map aan te maken.

Uploading CGI Scripts

Wanneer u gebruik maakt van FTP is het zeer belangrijk om uw scriptbestanden (bijvoorbeeld .cgi en .pl) te uploaden in ASCII mode. Uw script zal namelijk niet werken als u het upload in binary of auto mode! Als "auto" is geselecteerd, zorg er dan voor dat .cgi en .pl worden beschouwd als ASCII files door uw FTP cliënt. De scripts zullen niet correct worden uitgevoerd als zij worden geupload in de binary mode.

Programma Paden

De volgende locaties worden gebruikt voor de meeste scripts:

Pad naar perl: /usr/bin/perl
Pad naar sendmail: /usr/sbin/sendmail

CGI URL: http://www.uwdomeinnaam.com/cgi-bin/script.cgi
Subdomein CGI URL: http://subdomein.uwdomeinnaam.com/cgi-bin/script.cgi
Pad naar cgi-bin: /home/username/domains/uwdomeinnaam.com/public_html/cgi-bin
Pad naar cgi-bin (subdomein): /home/username/domains/uwdomeinnaam.com/public_html/subdomain/cgi-bin

Bekijken van geïnstalleerde Perl Modules

Vanuit het hoofdmenu klikt u op "Advanced Tools" en daarna op "Installed Perl Modules".In de bovenstaande afbeelding ziet u een klein fragment van de geïnstalleerde Perl modules. Als het CGI script bepaalde Perl modules gebruikt kunt u hier controleren of deze is geïnstalleerd. Indien de module niet is geïnstalleerd kunt u uw script niet gebruiken.

Bestandsrechten begrijpen

Bestandsrechten bepalen wie een bestand kan/mag lezen, schrijven en uitvoeren. Wanneer u de vraag krijgt om de CHMOD rechten aan te passen, betekent dit dat u het script moet aanpassen op de bestandsrechten. Dit kan gebeuren met vrijwel ieder FTP programma, of met de ingebouwde file manager van DitrectAdmin.

Enkele veel gebruikte voorbeelden van bestandsrechten zijn:

600 Maakt een file ontoegankelijk
644 Leesbaar voor iedereen (b.v. HTML documenten)
666 Bestand kan worden gelezen en worden gewijzigd
755 Bestand kan door iedereen worden gelezen en worden uitgevoerd
777 Programmeerbaar en uitvoerbaar door iedereen (wees hier voorzichtig mee!)

De meeste scripts gebruiken 755 als permissie. Raadpleeg de handleiding van uw script voor een uitgebreide uitleg. Op de upload pagina wordt uitgelegd hoe u deze permissies kunt wijzigen.

PHP Scripts

PHP scripts worden volledig ondersteund op onze servers. Houdt u er rekening mee dat de safemode standaard aan staat op onze server. Neem contact op met
info@123hostingservice.nl indien u de safe mode uit wilt laten zetten.

Raadpleeg de handleiding van uw script voor een correcte installatie. U kunt diverse PHP scripts kant en klaar downloaden van b.v.: http://www.hotscripts.com

Toegang tot phpMyAdmin

phpMyAdmin is een programma dat u helpt met het onderhouden, aanmaken en wijzigen van uw databases. U kunt SQL statements uitvoeren, werken met velden (toevoegen, uitgeven, verwijderen), werken met tabellen (creëren, veranderen), creëer extra gegevensbestanden (databases), en nog veel meer. PhpMyAdmin is bedoeld voor mensen met enige kennis van SQL en PHP. De meeste PHP scripts zullen automatisch een database voor u installeren zodat u waarschijnlijk PhpMyAdmin niet nodig heeft.

phpMyAdmin is te bereiken via http://www.uwdomeinnaam.com/phpMyAdmin Meer informatie over phpMyAdmin kunt u vinden op http://www.phpmyadmin.net


Heeft u meer hulp nodig?

Neem contact op met info@123hostingservice.nl
of bekijk het DirectAdmin support forum: http://www.directadmin.com/forum.


Vorige pagina: FTP accounts
Volgende pagina: Diverse andere mogelijkheden


<>